Tisztelt Egyesületi Tagjaink és Partnereink!

A CML és Gist Betegek Egyesülete a CML Advocates Network az új koronavírusra és a COVID-19 betegségre vonatkozó tájékoztatását krónikus mieloid leukémiában szenvedő betegek részére tesszük magyar nyelven közzé.

fordítás: Fekete-Szemző Fordító Iroda Kft., Hódmezővásárhely

Az új koronavírusra és a COVID-19 betegségre vonatkozó tájékoztatás krónikus mieloid leukémiában szenvedő betegek részére

2020. március 08-i legfrissebb információk

Dr. Michael Deininger (USA), Dr. François Guilhot (Franciaország), Dr. Jeroen Janssen (Hollandia), Dr. Tim Hughes (Ausztrália), Dr. Jeffrey Lipton (Kanada), Dr. Franck Nicolini (Franciaország), Dr. Jerry Radich (USA), Dr. Delphine Rea (Franciaország), Dr. Giuseppe Saglio (Olaszország), Dr. Suzanne Saussele (Németország), Dr. Rick Silver (USA), Dr. Juan-Luis Steegmann (Spanyolország).

Bevezetés

A SARS-Cov 2 a nagy koronavírus családhoz (CoV) tartozó új koronavírus. 2019 decemberében jelent meg a kínai Vuhanban. Ez az új vírus felelős a COVID-19 nevű betegségért, ami az egyszerű megfázástól egészen a komolyabb légzőszervi fertőzésig terjedhet. A vírus – világjárványra vonatkozó riasztást jelentve – terjed az egész világon.

Fertőzés

Az új koronavírussal történő fertőzés hagyományos útja a megfertőződött személytől származó légzőszervi cseppekkel történő érintkezés. Fertőzést lehet esetleg kapni úgy is, hogy az emberek olyan felületet vagy tárgyat érintenek meg, amelyen élő vírus van, majd megérintik a szájukat, szemüket vagy orrukat. Mindazonáltal nem valószínű, hogy ez a fertőzés fő útja, mivel általában véve a koronavírusok felületeken való életképessége gyengének minősül. Végezetül, az új koronavírus kimutatható a gyomor-bélrendszerben, nyálban és vizeletben, így a potenciális fertőzés ezen útjait jelenleg vizsgálják.

A COVID-19 tünetei, diagnózisa és kezelése

Tünetek

A COVID-19 tünetei a koronavírusnak történt kitettséget követő 2-14 nap elteltével jelenhetnek meg. A főbb tünetek nem specifikusak (és megegyeznek az olyan egyéb vírusfertőzések tüneteivel, mint például a szezonális influenza), és közéjük tartozik a láz, köhögés, mellkasi fájdalom és a légszomj.

A COVID-19 az esetek körülbelül 80%-ában tünetmentes vagy enyhe, az esetek mintegy 15%-ában súlyos lefolyású (mint például az oxigént igénylő tüdőgyulladás), és az esetek körülbelül 5%-ában kritikus (ilyen például az akut légúti distressz szindróma, veseelégtelenség, többszervi elégtelenség, vagy akár a halál). 2020. március 05-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a globális halálozási arányt körülbelül 3,4%-ra becsüli. Az enyhe lefolyású fertőzésből történő meggyógyulás körülbelül 2 hetet vesz igénybe.

A COVID-19 diagnózisa

A COVID-19 pozitív diagnózisához a vírus jelenlétének tüneteket mutató betegeknél orr-garati kenet levételével történő megállapítása szükséges. A legtöbb országban a teszt a COVID-19-cel nagy gyanúval megfertőződött személyekre, illetve azokra korlátozódik, akik megfertőződött személyekkel szoros kapcsolatban (velük közvetlen kapcsolatban vagy tőlük 2 méteren belül) voltak.

A COVID-19 kezelése

Az otthoni vagy kórházi kezelés alapvetően támogató jellegű. Jelenleg nincsenek specifikus vírusellenes gyógyszerek az új koronavírus elpusztítására. A fertőzés súlyos formái kórházba, adott esetben intenzív osztályra történő szállítást igényelnek.

A súlyos vagy halálos kimenetelű COVID-19 rizikófaktorai

Úgy tűnik, hogy idősebb felnőttek, már meglévő krónikus betegségben (így például krónikus tüdőbetegségben) szenvedő, illetve másodlagos fertőzéseket elkapó személyek nagyobb kockázatnak vannak kitéve a súlyos COVID-19 tekintetében, azonban pontosabb kockázati tényezők még nem tisztázottak. Általános szabály szerint az immunhiányos személyeket kell nagy kockázatnak kitettnek tekinteni. Gyermekek ritkán érintettek.

A CML betegek nagyobb kockázatnak vannak kitéve a súlyos vagy halálos COVID-19 tekintetében?

A tirozin-kináz-gátlókkal (TKI) kezelt CML betegek tekintetében nincsenek rendelkezésre álló specifikus adatok az új koronavírus-fertőzésre vagy COVID-19-re nézve.

Jelenleg rendes körülmények között sem önmagában a CML krónikus fázisa, sem a CML-lel szemben alkalmazott tirozin-kináz-gátlók nem tűnnek úgy, mint amik klinikailag jelentős immunhiány állapotát idéznék elő. Mindazonáltal, valójában nem tudjuk, hogy a COVID-19 elleni védekezés igényel-e olyan szintű immunellenőrzést, amelyet a nem optimálisan ellenőrzött CML vagy TKI terápia részben hátrányosan érinthet. Következésképpen a TKI-terápia alatt álló CML betegek számára azt ajánljuk, hogy legyenek rendkívül elővigyázatosak, és szigorúan tartsák be a saját országuk egészségügyi hatóságai által javasolt korlátozó intézkedéseket a megfertőződés kockázatának elkerülése és a fertőzés terjesztésének megelőzése érdekében.

Ne felejtsék, hogy nem a CML-lel kapcsolatos okok (például idős életkor, egyéb betegségek, más betegséggel összefüggő immunitáscsökkentő kezelés) miatt Önök a súlyos fertőzés nagyobb kockázatának lehetnek kitéve!

Mi a teendő a COVID-19-nek megfelelő tünetek esetén?

Mindenkinek követnie kell saját országának, illetve régiójának arra vonatkozó eljárásait/ajánlásait, hogy mi a teendő a COVID-19-nek megfelelő tünetek és a koronavírusra történő tesztelés esetén, mivel ezek az eljárások kissé eltérőek lehetnek a helyi helyzet, az egészségügyi rendszer szervezete és a kormányzati döntések függvényében. Fontos megjegyezni, hogy ezek az ajánlások idővel bővülhetnek, a fejleményekkel együtt naprakészen maradva. A csak megbízható információforrások felhasználása kulcsfontosságú.

Jelenleg a legtöbb ország a COVID-19-cel érintett betegek kórházi vagy otthoni karanténba helyezését javasolja mindaddig, amíg már nem jelentenek kockázatot mások megfertőzésére nézve. Sok országban megkérik azokat az embereket, akik szoros kapcsolatba kerültek a COVID-19-cel fertőzött betegekkel, és akiknek a vírustesztje pozitívnak bizonyult, hogy (otthon vagy kórházban) maradjanak karanténban körülbelül 2 hétig annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a vírus terjedése az általános lakosság soraiban.

Mi a teendő, ha Önök CML betegségben szenvednek, és koronavírus-hordozók, vagy a COVID-19-cel érintettek?

Amennyiben Önök a COVID-19-nek megfelelő tüneteket mutatják, vagy szoros kapcsolatban voltak egy koronavírussal fertőzött személlyel, kövessék a saját országukban érvényes eljárást (általában rendelkezésre áll egy ezt a célt szolgáló telefonos ügyfélszolgálat).

Telefonon, e-mailben vagy faxon tájékoztassák hematológus/onkológus szakorvosukat (ne menjenek önállóan a kórházba, mivel megfertőzhetik az egészségügyi szolgáltatókat vagy más, meggyengült egészségű betegeket). 

Ne hagyják abba a TKI-kal történő kezelésüket, kivéve, ha hematológus vagy onkológus szakorvosuk erre kéri Önöket, azonban igazolt COVID-19 esetén kérjék meg hematológusukat arra, hogy vegye fel a kapcsolatot az Önöket gondozó teammel, mivel módosításra lehet szükség.

A koronavírus fertőzés és a COVID-19 megelőzése CML betegek részére

A megelőzés kulcsfontosságú. Az alábbiakban található néhány általánosan elfogadott szabály:

Kerüljék a közvetlen érintkezést (<1 vagy 2 méter) a légzőszervi fertőzés tüneteit mutató emberekkel!

Mosatlan kézzel ne érintsék az arcukat (szemüket, orrukat vagy szájukat)!

Mossanak gyakran kezet szappannal és vízzel legalább 20 másodpercig, különösen mellékhelyiség-használat után; tömegközlekedési eszköz használatát követően; étkezés előtt; orrfújás, köhögés vagy tüsszentés után. Legalább 60% alkoholt tartalmazó alkoholalapú kézfertőtlenítőt is lehet használni.

Ha a területükön eseteket derítettek fel, kerüljék a társadalmi érintkezéseket!

Orrfújás, köhögés vagy tüsszentés esetén használjanak papírzsebkendőt, és azt haladéktalanul dobják a szemétbe!

Ha nem betegek, ne viseljenek állandó jelleggel arcmaszkot, kivéve, ha ezt az orvosuk kéri, vagy erre különleges kórházi/klinikai/országos irányelvek miatt van szükség.

Kerüljék a feltétlenül szükséges utazásokat, különösen a nagy fertőzéskockázatú területekre. Kérjük, olvassák el az Egészségügyi Világszervezet frissített utazási tanácsait ITT!

Kerüljék az utazást, ha meg vannak fázva, vagy – ha szükséges – utazzanak el, arcmaszkot használva.

Amennyiben a légzőszervi fertőzés jóindulatú tüneteit tapasztalják, és időpontjuk van hematológus szakorvosukhoz, először hívják őt fel, mivel ajánlott lehet látogatásukat elhalasztani az egészségügyi szolgáltatók és más, meggyengült egészségű kórházi és ambuláns betegek védelme érdekében.

Ha jól érzik magukat, ne halasszák el a hematológusához teendő látogatásukat, kivéve, ha orvosuk erre kéri Önöket!