Gyógyszerek a zöldségestől

Paradicsom, brokkoli, karfiol, répa, teljes kiőrlésű gabona, alma, paprika, savanyú káposzta. Daganatos betegségeket megelőző hatása többé-kevésbé valamennyinek bizonyított, akárcsak a cink, a szelén, az E- és D-, C-, vagy B-vitaminok, ásványi anyagok jótékony hatása.

A dupla rostbevitel felére csökkentheti a bélrák kockázatát - derült ki például nemrégiben az európai étkezési szokásokat vizsgáló tanulmányból. Ha a rostszegény étrendet követők megkétszerezik rostanyagbevitelüket, legalább 40 százalékkal csökkenthetik a bélrák veszélyét. Többek között gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű liszt felel meg erre a célra. A hagyma, az alma, a zeller és a brokkoli különösen alkalmas - állítják a tudósok. A kutatók által ajánlott "menüsor" petrezselyemmel, articsókával, bazsalikommal, zellerrel folytatódik. Felfedezték azt is, hogy a brokkoliban és a karfiolban található vegyület segítségével kezelhető a prosztatarák.

Kutatók azt is vizsgálták, hogyan hatnak a brokkoli, a karfiol, a kelkáposzta, kelbimbó vagy a káposzta természetes vegyületei a ráksejtek növekedésére és funkcióira: kiderült, hogy az egyik gátolja, lassítja az emlőrák, a prosztataráksejtek növekedését. Más kutatások azt igazolták, hogy a szelén megóvhatja a nőket a mellráktól. Ezt az ásványi anyagot főként a brazil dió tartalmazza.

Dietetikusok szerint a táplálkozás 30-40 százalékban játszik szerepet a daganatok kialakulásában, illetve gyógyításában. Kisa Judit, a Semmelweis Egyetem szakembere szerint csodadiéták nincsenek, bizonyos azonban, hogy a növényekben lévő anyagoknak szerepük van a betegség alakulásában. - Bizonyított az erős színanyagok antioxidáns hatása, így a piros, mélyvörös, zöld gyümölcs, zöldség színanyagai megfogják a betegségekre fogékony szabad gyököket, megvédik a sejteket. De fontos, hogy mindez nyersanyagként, természetes körülmények között, nyolc-tíz másik nyomelemmel, összetevővel együtt jusson a szervezetbe - mondja a dietetikus. Amit Kisa Judit mindenekelőtt tanácsol, az a táplálkozási piramis. - Akár hat-nyolc hét alatt fel lehet tölteni a szervezet ásványianyag-, nyomelem- és vitamin raktárait, ha valaki e szerint táplálkozik.

Az Országos Onkológiai Intézetben is folynak kutatások: Tímár József onkológus szakorvos irányításával most a cink hatását vizsgálják. - A cink szerepét a megelőzésben, illetve a gyógyításban a prosztatarák és a melanóma esetében egyértelműen igazoltuk. Nem az immunrendszerre, hanem a ráksejtekre hatott - mondja. Igaz, e körben nem elegendő a hatóanyagok akkora mennyisége, amennyit az ételek fogyasztásával "begyűjthetünk".

Forrás: www.nol.hu