logó

együtt lét napokadam-villa_h120px.jpgbelgradi-CML-konferencia-csoportkep_h120px.jpgbelgradi-CML-konferencia_h120px.jpgegyutt-let-lap-2014_h120px.jpgegyutt-let-nap-2014-taplalkozasi-szekcio_h120px.jpgegyutt-let-nap-kozgyules-2014_h120px.jpgfaces_h120.jpg

CML konferencia Belgrádban

Learn. Share. Grow.

CML konferencia Belgrádban

Az együtt lét nap délelőtti CML szekciójában az egyesület elnöke, dr. Hegedűs Péter számolt be a belgrádi CML Horizons 2014 konferenciáról. A 2014. május 2-4. megrendezett konferencián 58 országból 119 küldött vett részt. A rendezvény szervezője a CML Advocates Network, akik több mint 60 országból több mint 80 betegegyesülettel vannak kapcsolatban.

A kongresszus mottója: Learn. Share. Grow. vagyis Tanulás. Megosztás. Növelés. Tanulni az orvosoktól, szakértőktől, megosztani a tapasztalatokat a betegegyesületekkel, növelni az egyesületek hatékonyságát. Két fő cél, amely a hazai viszonylatokban is fontos: javítani a betegek életminőségét és erősíteni a betegegyesületeket.

Péter beszámolt Neil Shah hematológus és onkológus professzor (San Francisco, Kalifornia, USA) előadásáról, a széleskörű kezelési lehetőségek kapcsán. Ismertette az első és másodvonalas gátlókat a teljes körű citogenetikai vagy molekuláris válasz lehetőségét. Cél: maximalizálni a minőségi életet, minimalizálni a mellékhatásokat, visszafordíthatatlan folyamatokat (mellékhatások az első 2 évben jelentkeznek). Beszélt a hosszú távú követésről a mellékhatások tükrében. Személyes konklúziója, hogy jó gyógyszerek vannak, de azokat személyre szabottan kell kiválasztani. Tudni kell örülni az állapotunknak. Az Imatinib kezelés kapcsán – szintén Neil Shah előadása alapján – 85%-os teljes túlélésről lehet beszélni, ami meghalad minden más CML terápiát. A betegek 7%-a hal meg CML-ben 8 év után, 82%-a viszont elérte a teljes citogenetikai gyógyulást. A véletlenszerűen kiválasztott betegek 55%-a még mindig study kezelés alatt áll és majdnem mindenkinél teljes citogenetikai gyógyulás állapítható meg. A kezelés általában jól tolerálható, komoly vissza nem fordítható mellékhatás nélkül, enyhén mérsékelt mellékhatások általánosak és problémásak lehetnek néhány betegnél.

Susanne Sausele mannheimi professzornő belgrádi előadása az Interferon terápiába vonásával foglalkozott, amit Péter szintén röviden ismertetett. Mint mondta: számos kísérlet van a különböző terápiák kombinálására visszaesés esetén. A gyógyszer abbahagyása kapcsán, amely a korábbi konferenciákon még csak szóbeszéd tárgya volt, az idei rendezvényen előadást is tartottak, több kísérlet létezik. Az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó, legaktuálisabb új témakörről, a generikumokról – amelyek megfizethető kezelést biztosítanak a kormányok számára – a kanadai CML társaság tartott előadást a betegek oldaláról, dr. Andian Bogdánovics (Szerbia) pedig hematológiai oldalról. Kérdések: Lehetséges-e váltani nem orvosi indokok alapján? Ugyanazt az életminőséget és hatásfokot biztosítják-e? A generikumok bevezetése Szerbiában, Macedóniában, Horvátországban, Szlovéniában, Szlovákiában és további országokban is megtörtént, Magyarországon még nincs. A belgrádi kongresszus külön felhívást intézett a kormányokhoz a generikumokkal kapcsolatos bizonytalanságok és kockázatok csökkentése érdekében. Ezek után szemléletes ábrákat mutatott a betegség és a terápia hatékonysága kapcsán. Beszámolója végén a Belgrádba eltöltött szabadidőről, városnézésről és a különböző országokból érkező képviselőkkel való közös programokról is szót ejtett.

orvos válaszol gomb
együtt lét nap gomb
hírlevél gomb

My PCR Physician Button – English