logó

együtt lét napokadam-villa_h120px.jpgbelgradi-CML-konferencia-csoportkep_h120px.jpgbelgradi-CML-konferencia_h120px.jpgegyutt-let-lap-2014_h120px.jpgegyutt-let-nap-2014-taplalkozasi-szekcio_h120px.jpgegyutt-let-nap-kozgyules-2014_h120px.jpgfaces_h120.jpg

Monspart Sarolta

Akaróka

Egy tájfutó világbajnok személyes története

Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, a MOB alelnöke a 2013. évi együtt lét napi előadásában sportpályafutása és betegsége, mint személyes történet, ugyanakkor, mint pozitív példa jelent meg. A sportoló mozgássérültekről, kerekes székes, mozgáskoordináció vagy látás hiányával sportolókról vetített bevezető képek közben kitért a rendezvényre való felkérésére is: „Miért kértek épp engem, hogy meséljek az itt ülőknek az emberi „akarókáról”, a talpra állás lehetőségéről?”, hiszen „az itt látható előadó most egy sánta öregasszony”. A maratonfutásban, tájfutásban és sífutásban is egyaránt jeleskedő sportoló a saját gyógyulásának történetével mutatott példát. Meggyőződése szerint bármilyen betegséggel együtt élve is lehet jó közérzet, „majdnem teljesség” jó fizikai kondíció és edzettség esetén.

Könnyebb küzdeni, harcolni a gyógyulásért, ha már gyermekkortól voltak küzdelmek és kihívások az ember életében, ha már korán tanult már szabályok, kötöttségek között élni. Ha elfogadja, hogy nem „mindig én nyerek!” A rendszeres testedzés, sportolás árán elért edzettség esetén, hittel (orvos, szakember, társ), a család segítségével, és nem utolsó sorban közösen, könnyebb tudattal, ahogy az egy betegklub esetében is lehetséges. „A küzdelmek megszokása könnyebbé teszi a szenvedések elviselését” – idézte Cicero-t. Személyes történetét egy kis állat, a kullancs határozta meg, az öntudatlan első hét után („38 kg és egy béna láb”) újra kellett tanulnia beszélni és írni, 6 hetet töltött intenzív osztályon, 5 hónapot kórházban, járókával, mankóval, bottal tanult újra járni és több mint másfél év után kezdett ismét dolgozni.

A lelki talpra állás pedig majdnem 10 évébe került. Az előadásban Seneca mellett – „Semmi sem segít jobban a betegen, mint ha az kezeli, akit választ” – Micimackó is felbukkant. „Íme, Medveczky Medve úr, amint bukdácsol lefelé a lépcsőn, kopogtatva a feje búbjával, kipp-kopp, minden lépcsőfokon egy koppanás. Előtte Róbert Gida, az ő gazdája. Amennyire Micimackó értelme terjed, meg van győződve róla, ő hogy ez az egyetlen módja a lépcsőn való közlekedésnek. Néha ugyan kétség fogja el, mintha lehetne másképp is, de ezt csak akkor tudná megfontolni, ha egy pillanatra megállnának a lépcsőn, és módjában volna fontolgatni“ (A. A. Milne). A testmozgás, a testedzés majdnem mindenre orvosság, de nincs olyan gyógyszer, amely a testmozgást helyettesítené! Számos további témáról, a testről, mint tőkéről, a mindennapok egyensúlyáról, a nő karmesteri szerepéről és a táplálkozás fontosságáról is szót ejtett Sarolta. Befejezésül mindenkit arra biztatott, hogy minél többet legyenek a természetben, ami „a világ legszebb, legnagyobb, legegészségesebb, legolcsóbb és egyelőre legkihasználatlanabb sportstadionja.” Az előadás végén Monspart Sarolta ülőtornával mozgatta meg az egyesület tagjait, amely vidám hangulatban, sok-sok hozzá intézett kérdéssel és gratulációval fejeződött be.

orvos válaszol gomb
együtt lét nap gomb
hírlevél gomb

My PCR Physician Button – English